Rabarberkwekerij rabarberhof in swolgen

Raberberhof is een echt familiebedrijf van de familie Camps in Swolgen waarbij oorspronkelijk verschillende soorten groenten gekweekt werden. Naast rabarber werd er asperge, courgette, bloemkool, spitskool, chinese kool, savooiekool, knolselderij en prei geteeld. In loop der jaren is Rabarberhof zich steeds meer gaan richten op de teelt van rabarber.

 

Milieuvriendelijk karakter van de teelt van rabarber

teelt van rabarberEén van de belangrijkste redenen dat Rabarberhof zich volledig is gaan specialiseren in rabarber, is het milieuvriendelijke karakter van de teelt van rabarber. Rabarber is een bijzonder robuust gewas en behoeft niet bespoten te worden tegen insecten of schimmels. Het biedt bescherming aan diverse diersoorten en helpt dus bij een grote biodiversiteit.

 

Daarnaast hoeft rabarber niet dagelijks beregend te worden waardoor er ook een minimale behoefte is aan grondwater of energie. Rabarber is dus een gewas met een langjarige teelt en een lage carbon footprint.

 

 

levering van stekmateriaal

rabarber stekmateriaal

Door de schaalvergroting binnen de afzetmarkt is het van belang om grote hoeveelheden rabarber als stengels aan te leveren. Deze manier van werken vergt veel arbeidskrachten die vaak onder minder goede omstandigheden hun werk moeten doen.

 

Omdat dit niet bij het karakter van Rabarberhof past, richt men zich met name op het telen van stekmateriaal. Stengelverkoop vindt nog steeds plaats, maar dan op kleine schaal en vooral in die periodes dat andere bedrijven niet of weinig kunnen leveren. Het stekmateriaal wordt geleverd aan verschillende telers in binnen- en buitenland.

 

ontwikkelen van producten

rabarber stekmateriaalRabarberhof ontwikkelt zelf ook producten uit rabarber. Op kleine schaal wordt bijvoorbeeld jam, wijn en sap met en zonder bubbels geproduceerd. Met veel succes en met veel positieve response worden deze producten verkocht op diverse evenementen zoals festivals, winkels en horeca binnen en buiten de regio.

 

Op dit moment is de ontwikkeling van een drankje op basis van rabarber in een ver gevorderd stadium. Dit verfrissende drankje zal op een verantwoorde wijze geproduceerd worden waarbij er veel aandacht is voor het milieu. Het zal verkrijgbaar worden in retail en horeca.