alles over rabarber

Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en kan zowel warm als koud worden gegeten. Het is een groente die in veel gevallen wordt verwerkt tot een compote of als zoet nagerecht. Rabarber is een plant uit de zogenaamde duizendknopfamilie en kenmerkt zich door dikke bladstelen en grote bladeren.

 

Historie van het gebruik van rabarber

rabarber als geneesmiddelDe Chinezen gebruiken rabarber als geneesmiddel al ruim 5000 jaar. Uit de wortels wordt een sterk purgeermiddel gewonnen. Het bereikte het Westen rond 1400 vanuit het nabije Oosten. Later vond er zowel via land als via zee steeds meer aanvoer plaats van rabarber.

 

Rond het jaar 1600 ontdekte een botanicus aan het Engelse hof dat de stelen eetbaar waren. Grotere bekendheid kreeg rabarber pas later. Omstreeks 1750 werd rabarber steeds vaker als groente geteeld. Dit gebruik werd in 1850 in Duitsland overgenomen en rond 1900 startte de teelt in Nederland en België.

 

 

rabarber is een seizoensgroente

telen van rabarber

Rabarber is een seizoensgroente, de grootste beschikbaarheid is in de lente, voornamelijk in mei en juni. Maar de rarbarber vanaf het veld is door het vervroegen onder tunneltjes en folie al te verkrijgen vanaf maart tot en met juni. En met door veel kennis, kunde en doorzettingsvermogen is het ook mogelijk om rabarber tot eind september vanaf het veld te oogsten. Het seizoen verlengen door vroeger te zijn, doet Rabarberhof door gebruik te maken van bijzondere rassen waaronder eigen soorten en andere teelttechnieken.

 

Rabarber is ook verkrijgbaar door rabarber te forceren.

 

 

verschillende soorten rabarber

soorten rabarber

Rabarber is als groente in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo zijn er soorten met rode stelen en met groene stelen. Voor directe consumptie worden hoofdzakelijk rassen met groene stelen geteeld. Hierbij is Frambozenrood de bekendste soort omdat deze, van alle soorten rabarber, de meest donkerrood gekleurde stelen heeft.

 

In de voedselindustrie wordt voornamelijk de soort Goiiath gebruikt. Deze soort heeft groene stelen wat de voorkeur heeft voor voedselproducenten omdat er geen gekleurde moes geproduceerd wordt.

 

 

in wat voor soort gerechten wordt rabarber gebruikt?

gerechten met rabarber

Rabarber wordt vaak als compote bereid. De rabarber wordt hierbij in stukken gesneden en gekookt in water. Meestal wordt niet veel water gebruikt omdat de stengels zelf al meer dan genoeg vocht vrij geven. Op deze manier wordt zoveel mogelijk smaak, kleur en vitamines behouden. Na het koken kan suiker toegevoegd worden indien gewenst.

 

Rabarber wordt ook regelmatig verwerkt in allerlei soorten gebak. De zure smaak wordt gebruikt om een zoet gerecht in balans te brengen. Vaak worden er combinaties met aardbeien, frambozen of appel in recepten vermeld.